Proljetni umor, je zapravo osjećaj pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće, tijekom ožujka. Taj se osjećaj proteže i u travnju te polako nestaje s dolaskom toplih dana u svibnju. Radi se o normalnom fiziološkom procesu. Proljetni umor je karakterističan za sve ljude u većem ili manjem obimu.
Dugo očekivane tople zrake sunca i rano proljeće mnogi pojedinci, osobito oni podložniji utjecaju meteoroloških prilika na zdravlje i raspoloženje, dočekuju pod okriljem više ili manje izraženih neugodnih tegoba poput konstantnog umora, manjka koncentracije i energije te povećane potrebe za snom. Riječ je o sindromu proljetnog umora, zdravstvenom poremećaju koji udružen s razdražljivošću i bezvoljnošću, ponekad i depresijom, značajno smanjuje radnu sposobnost pojedinca. Uzrok proljetnom umoru valja potražiti prije svega u jednoličnoj zimskoj prehrani lišenoj neophodnih vitamina – prvenstveno vitamina C te minerala. Upravo zbog manjka vitamina C smanjenja je iskorištenost kisika u stanicama i tkivima, a istovremeno dolazi do slabljena imunološkog sustava organizma.
Proljeće je vrijeme kada se organizam priprema na veće aktivnosti tijekom lijepih dana i na neki način budi iz svojevrsnog zimskog mirovanja.
Kao glavni uzročnici proljetnog umora okrivljuju se melatonin i serotonin, odnosno njihova neravnoteža. Oba spoja izlučuju se u ljudskom mozgu te još ne znamo dovoljno o njihovu odnosu da bismo ih sa sigurnošću „okrivili“ za proljetni umor.
Prema nekim istraživanjima i statističkim pokazateljima, količina hrane i njena kalorijska vrijednost koju svakodnevno unosimo u naš organizam više je nego dovoljna za zadovoljenje energetskih potreba, a često puta i višestruko premašuje dnevni “utrošak”. Međutim, hrana koju u prosjeku svakodnevno konzumiramo po svom je sastavu “nutritivno” siromašna i nedovoljno kvalitetna za održavanje našeg tijela u ovom pojačanom ritmu svakodnevice. Hranimo se jelima koji su sve bogatija masnoćama i šećerima i koja sadrže previše soli, malo prehrambenih vlakana, previše proteina životinjskog podrijetla i premalo mahunarki.
Esencijalne tvari podrazumijevaju one tvari koje naš organizam nije u stanju proizvesti, već ih moramo unijeti izvana putem hrane jer su neophodne za normalno funkcioniranje našeg metabolizma – izmjene tvari. U esencijalne tvari ubrajaju se vitamini i minerali, neke aminokiseline (sastavni dijelovi proteina) i pojedine masne kiseline.
Razlog zbog kojeg dolazi do gubitka esencijalnih tvari je taj što jela gube na sastavu neadekvatnom proizvodnjom, konzerviranjem i kuhanjem ili pak pojedine tvari jednostavno “izgore” pod utjecajem vanjskih i unutarnjih čimbenika: zagađenja, dima ili jednostavno uslijed stresa. U ovim slučajevima nadopuna prehrane u obliku tableta, kapi i prašaka koje sadrže razne minerale i vitamine može uvelike doprinijeti boljoj općoj kondiciji i unaprijediti zdravlje pojedinca.
Neka stanja praćena psiho-fizičkim smetnjama koja često puta nismo u mogućnosti sami sebi objasniti, zapravo su signali koje nam naš organizam šalje kako bi nas obavijestio da se nalazimo na granici rezerve “goriva”. To “gorivo” je zapravo mješavina minerala, vitamina i oligoelemenata, koja mora biti prisutna u organizmu u točno određenom omjeru. Ako nedostaje samo jedna od tih tvari, organizam pati i nastoji nas izvijestiti o tome “lansirajući i emitirajući signale”, koji se pak očituju kao proljetni umor.
Prvi korak u borbi protiv proljetnog umora je povećani unos vitamina C u organizam putem pomno odabranog lokalno uzgojenog voća i povrća. U rano proljeće to nije lak zadatak, jer najbolji predstavnici voća bogatog vitaminom C poput jagoda stižu tek u svibnju. Ali dostupno nam je citrusno voće koje će vrlo učinkovito zadovoljiti povećane potrebe za ovim vitaminom, te lisnata povrća poput blitve, špinata ili kelja, rotkvice, mlade artičoke i šparoge.
Adekvatan unos vitamina B skupine sadržanih u mesu, ribi, integralnim žitaricama, mahunarkama, pšeničnim klicama može biti od koristi u prevladavanju bezvoljnosti i melankoličnog raspoloženja povezanih s proljetnim umorom. Osim što pozitivno djeluju na raspoloženje, vitamini B skupine imaju važnu ulogu u oslobađanju energije iz hrane, a ujedno pridonose normalnoj funkciji živčanog sustava.
Adekvatan unos magnezija je od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa. Unosom mahunarki poput graha, graška ili soje, zatim integralnih žitarica, orašastog voća i čokolade s visokim sadržajem kakaovca organizmu ćete osigurati dovoljno magnezija za hvatanje u koštac sa simptomima proljetnog umora.
U borbi protiv proljetnog umora i stimulaciji posrnulog imuniteta važno je i željezo. Poznato je da deficit željeza i anemija uzrokovana deficitom željeza narušavaju tjelesne aktivnosti, uzrokujući umor i letargiju, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese te smanjuju rezistenciju na različite infekcije. Zato je važno u prehranu uključiti namirnice bogate željezom poput mesa, ribe, mahunarki, ali i tamno zeleno lisnato povrće. Imajući na umu da blitva, kelj i špinat kao predstavnici tamno zelenog lisnatog povrća upravo u rano proljeće, ujedno sadrže i vitamin C neophodan za apsorpciju željeza.
Za tjeranje proljetnog umora važni su i ugljikohidrati. Prednost imaju složeni ugljikohidrati kakve nalazimo u cjelovitim žitaricama i proizvodima od cijelog zrna žita, krumpiru, tjestenini jer uzrokuju dugotrajno povećanje razine šećera u krvi što znači i više energije. Prehrana koja obiluje ugljikohidratima podiže i razinu hormona serotonina u organizmu. To je jamstvo za dobro raspoloženje i pregršt energije, a proljetni umor tada postaje stvar prošlosti.
Ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo prehranom osigurati dovoljno vitamina i minerala za prilagodbu organizma na promjenu godišnjeg doba iz zime u proljeće. To osobito vrijedi kod pojedinaca koji su inače češće izloženi prehrambenim propustima poput starijih osoba i kroničnih bolesnika te pojedinaca koje zbog konstantne izloženosti stresu poput poslovnih ljudi i studenata jednostavno imaju povećane potrebe. Proljeće je i doba kada je našem imunološkom sustavu nerijetko potrebna dodatna potpora, stoga se posezanje za kvalitetnim vitaminsko – mineralnih preparatima nameće kao praktičan i učinkovit način borbe protiv proljetnog umora.
Uz sve to ne smijemo zaboraviti još jedan lijek protiv proljetnog umora, a to je tjelesna aktivnost i boravak na zraku i suncu. Zrak i sunce potaknut će lučenje hormona dobrog raspoloženja i sintezu vitamina D, te će nam, uz pravilnu prehranu, pomoći u rješavanju ovog sezonskog problema.
SLKE: pixabay.com
IZVOR: https://www.plivazdravlje.hr