Dijeta za hipertenziju koja se najčešće spominje u literaturi dolazi pod imenom “DASH-dijeta” -Dietary Approaches to Stop Hypertension.
Istraživanja su pokazala da DASH-dijeta koja obiluje mliječnim proizvodima sa sniženim udjelom masti, voćem i povrćem, može pomoći u smanjenju rizika od hipertenzije. Ona prvenstveno predstavlja raznoliku prehranu i osmišljena je za osobe s hipertenzijom, ali je zapravo prehrana koja je adekvatna za cijelu obitelj.
Za pridržavanje DASH dijete moramo slijediti neke principe:
- jesti barem 2-3 serviranja mliječnih proizvoda sa sniženim udjelom masti
- jesti 8-10 serviranja voća i povrća
- prestanite pušiti
- ograničiti unos alkohola
- ograničiti unos soli i procesiranih proizvoda
- ograničiti unos suhomesnatih proizvoda
- izbjegavati proizvode koji sadrže aditiv MSG (natrijev glutamat)
- smanjiti tjelesnu masu ako ste pretili
- biti tjelesno aktivni
- održavati adekvatne unose kalcija, magnezija i kalija
- smanjiti unos masti
Neke namirnice treba izbjegavati jer povisuju tlak:
Sol
Sol i natrij su među najgorim stvarima za osobe koje pate od hipertenzije. Visokotlakaši ne bi smjeli konzumirati više od 1.500 miligrama natrija dnevno.
Salame, naresci i drugi suhomesnati proizvodi
Industrijski suhomesnati proizvodi sadrže velike količine natrija, s toga ih je potrebno izbjegavati. Kao i sendviče – industrijski sirevi i kruh također sadrže veće količine soli, odnosno natrija.
Kiseli krastavci
Kiseli krastavci, kao i druga konzervirana hrana treba sol kako bi se očuvala na dulje vrijeme. Što je povrće dulje u tekućini koja ga održava jestivim, to će više soli upiti. Samim time i natrija.
Juhe iz vrećice i konzerviVećina proizvoda iz vrećice i konzervi sadrži velike količine soli, odnosno natrija. Ovakva je hrana iznimno nepovoljna za osobe s visokim krvnim tlakom. Daleko je bolje rješenje kuhati vlastite juhe, s malim količinama soli.
ŠećerOpće je poznato da je povećan unos šećera u organizam jedan od glavnih uzroka pretilosti i debljine. Visoki je tlak učestaliji kod osoba koje su pretile. Osim slatkiša i bezalkoholna pića (ledeni čajevi, gazirana pića, sokovi sa dodanim šećerom…) sadrže velike količine šećera.
AlkoholMale ili umjerene količine alkohola mogu sniziti tlak, dok ga s druge strane pretjerano konzumiranje može povisiti. Kontinuirano pretjerano konzumiranje alkohola može dovesti do dugoročnih problema sa krvnim tlakom. Također, alkohol može spriječiti učinke lijekova za hipertenziju. Alkohol je visoko kalorično piće i doprinosi debljanju, što opet u konačnici nepovoljno utječe na krvni tlak.
MastiZasićene masti i nezasićene masne kiseline loše su i za srce i za krvne žile. Kod osoba s visokim tlakom krvožilni sustav već je pod velikim opterećenjem zbog visokog tlaka i svako dodatno opterećenje može imati vrlo ozbiljne posljedice. Ako imate visoki tlak, vaša prehrana mora sadržavati vrlo malo zasićenih masti i nezasićenih masnih kiselina te umjerene količine drugih masti (npr. maslinovo ulje). Ako je ikako moguće, umjesto crvenog mesa treba prijeći na ribu, perad, sjemenke, orašaste plodove i grahorice. Također treba birati mliječne proizvode sa minimalnim udjelom mliječne masti i masnoća općenito.
7 namirnica koje prirodno pomažu u snižavanju visokog krvnog tlaka
Mahunarke
Bjelančevine iz hrane imaju itekako važnu ulogu kod reguliranja visokog krvnog tlaka pri čemu je bitno konzumirati namirnice koje prirodno sadrže nisku količinu masti. Mahunarke su sve to. Leća, slanutak, grašak, zelene mahune su prijatelji krvnog tlaka pri čemu bijeli grah na samom vrhu jer sadrži značajnu količinu kalcija, magnezija i kalija istovremeno.

Cikla
Mnoga su istraživanja pokazala blagotvoran učinak cikle na krvni tlak. Ona sadrži niz antioksidansa koji sprečavaju stvaranje ateroma. Uz to sadrži nitrate koji u organizmu prelaze u dušikov monoksid te mogu potaknuti širenje krvnih žila. Redovita konzumacija cikle i svih njezinih izvedenica jako je zdrava.

Banane
Egzotično voće koje ima vodstvo po pitanju količine kalija koji prirodno pomaže snižavanju krvnog tlaka. Kažu kako jedna banana dnevno zadovoljava čak 12 posto dnevne potrebe za kalijem.
Obični jogurt
Pobjednik među mliječnim proizvodima po pitanju kalcija i drugih minerala koji pozitivno djeluju na zdravlje. Konzumirajte ga kao napitak, ali i za pripremu niskokaloričnih umaka za salatu, mesnih jela i smoothieja u kombinaciji sa žitaricama.
Kivi
Voćka bogata kalijem koji regulira tlak. U svojstvu snižavanja visokog krvnog tlaka pobjeđuje jabuku, a preporučuje se u voćnim salatama.
Češnjak
Ovaj se ljuti borac pokazao učinkovitim kod mnogih zdravstvenih problema, a stručnjaci ga preporučuju i visokotlakašima. Njegovo je djelovanje slično kao kod aspirina, tj. prorjeđuje krv. Njegova glavna komponenta je alicin, a prije nego što će te ga konzumirati nasjeckanog ili kao dodatak jelima, ostavite ga da odstoji pet minuta. Tako će alicin osloboditi svoja pozitivna svojstva u potpunosti.
Kakao
Svoju učinkovitost pri snižavanju visokog krvnog tlaka pokazao je i kakao. No, važno je da koristite čisti, nezaslađeni izvorni kakao.
Foto: Pixabay