Kupus ili zelje je omiljeno jelo na našim stolovima, ali je također i vrlo djelotvoran i jeftin lijek za mnoge tegobe. Kupus je niskokalorično povrće koje se sastoji od omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari koje štite od raka. Zbog malog broja kalorija, idealno je rješenje za one koji žele smršavjeti ili koji trebaju asistenciju pri tome. Bez obzira radi li se o crvenom ili zelenom kupusu, on je bogat izvor mnogih nutrijenata i mineralnih tvari, od vitamina C, do kalcija, fosfora i željeza, pa sve do vitamina E, K i B grupe.
Crveni ili zeleni kupus – nutritivna vrijednost
Oko toga koji kupus ima bolji okus nema potrebe ulaziti, međutim kada je riječ o nutritivnim i ljekovitim svojstvima, crveni kupus je apsolutni pobjednik. Crveni kupus ima više fitonutrijenata od zelenog, a također ima i 7 puta više vitamina C. Crveni kupus sadrži i antocijanin koji mu daje prekrasnu boju. Antocijanin je antioksidans koji pomaže u zaštitih sivih moždanih stanica te u prevenciji Alzheimerove bolesti.

Nasuprot zelenom kupusu, crveni kupus je teže probaviti, stoga se savjetuje konzumirati ga uz dodatak začina kao što su – timijan, lovor i kim.
Najbolje je kupus jesti sirov ili kratko kuhan. U svrhu liječenja, treba se koristiti nešpricani domaći ili ekološki uzgojeni kupus. Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti. Kuhani kupus je odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije. Kupus obiluje antikancerogenim spojem sinigrinom, koji posjeduje jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura. Izvrsno je i protuupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.
Ljekovito djelovanje kupusa:
- djeluje preventivno protiv raka
- potpomaže pri mršavljenju
- poboljšava probavu
- ima antiupalna svojstva
- liječi čir na želucu i dvanaestercu
- jača imunitet
- čisti organizam
- ublažava depresiju i tjeskobu
- poboljšava koncentraciju
- pomaže kod bolesti dišnih puteva
Kupus- hrana za mozak
Zbog velikog udjela vitamina K, kao i antocijanina, kupus može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju. Ove tvari također sprječavaju i uništavanje živaca te jačaju obranu od Alzheimerove bolesti i demencije.
Mineral koji uljepšava
Kupus sadrži sumpor koji pomaže “osušiti” masnu kožu, kao i što pomaže kod akni. U organizmu je sumpor potreban i za stvaranje keratina, proteina koji je iznimno važan za lijepu kosu, kožu i nokte.
Pomaže kod detoksikacije
Zbog vitamina C i sumpora, konzumacija kupusa pomaže kod detoksikacije, pogotovo od slobodnih radikala i mokraćne kiseline. Ovi su toksini inače jedan od glavni uzroka artritisa, reume, kao i bolesti kože.
Sprječava podizanje visokog tlaka
Zbog velikog udjela kalija u kupusu, njegova konzumacije održat će naše krvne žile “prohodnima”. U kupusu je i dobar izvor kompleksnih karbohidrata koji usporavaju ispuštanje šećera u krv tijekom probave.
Pomaže kod glavobolja
Kod onih glavobolja izazvanih mamurlukom, pomoći će vam upravo na način na koji su koristili naši stari. U gazu staviti smrskani list kupusa i staviti na čelo. Uz to, pijenjem soka od kupusa mogu se zaustaviti i kronične glavobolje.
Protuupalna svojstva kupusa
U kupusu se nalazi glutamin, koji je poznati kao protuupalna aminokiselina. Zbog njega, konzumacijom kupusa se mogu umanjiti upale i iritacije, kao i smanjiti simptomi alergija, bolova u zglobovima, pa čak i kožnih bolesti.
Sok od kupusa protiv čira na želucu
Najčešće se primjenjuje protiv čira na želucu. Pomoću sastojka sulforafana koji eliminira helicobakteriju i ujedno brani gastrointestinalni trakt od refluksa kiseline. Sadržava i glutamin, koji je bitan za zdravlje želuca. Istraživanja su pokazala da je to bolje sredstvo protiv čira od standardnih antacida.
Naribajte pola kilograma svježeg kupusa, posolite i dodajte sok jednog limuna, ostavite da odstoji ili sve ubaciti u sokovnik. Nakon toga procijedite. Može se dodati i drugo povrće zbog boljeg ukusa npr. mrkva.
Uvijek pijte svježe pripremljen sok.
U svrhu liječenja uzimajte tri do četiri čaše soka od kupusa na dan, obavezno prije obroka.

Rasol
Rasol je sok od kiselog kupusa. Rasol od kupusa se više preporučuje u slučaju mamurluka. Sezona kiselog kupusa i rasola je zimi. Rasol od kupusa se može konzumirati sam, a može se upotrebljavati i za juhe i variva. Rasol od kupusa sadrži velike količine vitamina B, C, E i K te minerale kao što su kalij, kalcij, fosfor, sumpor, željezo, cink, magneziji i bakar. Ako nije pretjerano slan može se popiti jedna čaša pa i više. Može se piti kao lijek pola čaše dnevno, poslije masnijeg obroka jer njegova blaga kiselost pomaže razlaganju masnoće koje smo unijeli tokom jela.
Recept za sok od kupusa
Sastojci:
- 3 šljive
- ¼ manjeg crvenog kupusa
- 1 korijen cikle
- 2 stabljike celera
- 1 naranča
Priprema:
Izvaditi koštice iz šljiva, oguliti naranču, kupus naribati, sve sastojke staviti u blender ili sokovnik pa izmiksati tako da se dobije sok.
Ovaj sok jako je dobar za želudac i probavni sustav. Čisti bubrege i cijeli organizam, snižava krvni tlak te ima antikancerogeno djelovanje.
Oblozi od kupusa
Oblozi od kupusa staro su narodno sredstvo za liječenje različitih tegoba. Može se reći da što god da vas muči – stavite na to list kupusa. Kupus snažno izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih, pa se često koristi kod problematičnih rana koje sporo zacjeljuju.
Ukloniti s lista kupusa sredinu i žile. Staviti list u više slojeva na oboljelo mjesto i lagano povezati sve slojeve da čvrsto stoje na mjestu.
Oblog mijenjati tri puta dnevno.
Kod gnojnih i teško zacjeljujućih rana, tijekom promjene obloga dezinficirati ranu.
Kod težih oboljenja, istovremeno provoditi i unutarnju kuru sa sokom.
Oblozi od kupusa pomažu kod:
- opekotina
- ekcema i akni
- čireva, prištića i osipa
- oteklina i ozeblina
- hemeroida
- reume i išijasa
- migrene
- bubrežnih kolika