Prvi put je izoliran 1910. godine, a struktura molekule određena je 1931. godine. Zbog svoje biološke aktivnosti plijeni pažnju znanstvenika, poglavito zbog iznimne antioksidativne snage.
Likopen je biljni pigment iz skupine karotenoida koji je zaslužan za žarko crvenu boju rajčica. Osim u rajčicama nalazi se i u drugom crvenom voću i povrću, poput crvene mrkve, lubenice i papaje, ali ne i u trešnjama i jagodama (za njihovu boju zaslužni su antocijani). Iako je po strukturi vrlo slična karotenoidima s aktivnošću vitamina A, ova se fitokemikalija ne pretvara u vitamin A u tijelu.
Likopen u rajčicama
U plodovima rajčice likopen je dominantan karotenoid, a osim njega prisutni su i manji udjeli alfa, beta i gama – karotena, luteina i drugih karotenoida. Sadržaj likopena u svježem plodu rajčice ovisi o sorti, stadiju zrelosti te uvjetima okoliša pri kojima plod dozrijeva. Udio likopena u rajčici obično se kreće u rasponu od 3 do 5 mg/100 g. U nekim su sortama pronađene i veće koncentracije, a pravilo je da tamnocrvene sorte sadrže vrlo visoku koncentraciju, dok žute sorte sadrže tek 0,5 mg/100 g.
Udio likopena povećava se tijekom zrenja ploda, najviši je ljeti (od lipnja do kolovoza), a niži zimi (od listopada do ožujka). Plodovi rajčice koji su dozrijevali u staklenicima, bilo ljeti ili zimi, imaju niži udio likopena od plodova dozrelih na otvorenom tijekom ljeta. Također, plodovi ubrani zeleni te dozreli tijekom skladištenja imaju niži udio likopena od plodova dozrelih na stabljici.
Likopen je u rajčici najvećim dijelom koncentriran u koži plodova, a dokazano je kako koža sadrži čak pet puta više likopena nego pulpa. Uspoređujemo li svježu rajčicu i proizvode od rajčice, značajno veću koncentraciju likopena pronaći ćemo u pireu, soku i koncentratu rajčice nego u svježoj rajčici. Ta koncentracija može biti i do 50 puta veća u koncentratu rajčice.
Utjecaj likopena na zdravlje
Istraživanja o djelovanju likopena su otišla su daleko jer je ta aktivna tvar iz rajčica višekratno ispitivana u studijama na ljudima, te joj je dokazana zaštitna uloga kod velikog broja karcinoma. U studijama se najčešće spominje zaštitna uloga kod raka prostate, dojke, endometrija i pluća.
Likopen, snažni antioksidans kojim je bogata crvena rajčica, ali i proizvodi od rajčice, može pomoći u sprječavanju nastanka raka prostate i nekih drugih vrsta raka, bolesti srca i krvnih žila, ali i drugih ozbiljnih bolesti.
Pomaže u prevenciji karcinoma
Zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava, likopen igra važnu ulogu u prevenciji ili usporavanju razvoja nekoliko tipova karcinoma. Studija objavljena u Tumour Biology: The journal of the International Society for Oncodevelopmental Biology and Medicine potvrdila je sposobnost likopena da uspori razvoj karcinoma dojke i prostate, što je potvrdila još jedna studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition. Dodatno, potvrđen je pozitivan utjecaj likopena protiv HPV infekcije, najvažnijeg faktora u razvoja karcinoma grlića maternice. Osobe koje uz prehranu uzimaju i likopenske dodatke prehrani, brže se oporavljaju od ove infekcije, od onih koji u organizmu imaju niske razine likopena, objavljeno je na MedlinePlus.
Održava zdravlje očiju
Likopen čuva oči od oksidativnog stresa koji je uzročnik niza očnih bolesti, čime ga se smatra jednim od najsnažnijih očnih vitamina. Studija objavljena u časopisu Nutrition potvrdila je da likopen može prevenirati ili odgoditi razvoj katarakte u mnogim slučajevima. U Life Sciences objavljeno je da likopen ima snažne utjecaje na procese koji dovode do makularne degeneracije povezane sa starenjem, a koja je uzročnik i sljepoće kod starijih osoba.
Ublažava neuropatsku bol
Neuropatija ili neuropatska bol je složeno stanje bolova uzrokovanih živčanim oštećenjima često praćenim oštećenjima mekih tkiva. Niz je čimbenika koji mogu uzrokovati neuropatiju, od alkoholizma, amputacije udova do dijabetesa, a ponekad ovo stanje nastaje bez očitih uzroka. U studiji objavljenoj u European Journal of Pain, testiran je specifičan utjecaj likopena na dijabetičku neuropatiju te je utvrđeno da likopen ima sposobnost smanjenja boli te snižavanja ukupne tjelesne mase.
Poboljšava zdravlje mozga
Likopenu se dodjeljuje niz neuroloških benefita. Studija objavljena u Neuroscience Letters potvrdila je da likopen usporava progresiju Alzheimerove bolesti štiteći zdrave stanice od napredovanja bolesti. Na sličan način likopen djeluje i u oporavku od epileptičnih napada što je važno jer se tijekom napada smanjuje dotok kisika u mozak, što može uzrokovati trajna oštećenja mozga ako napad predugo traje.
Poboljšava zdravlje srca
Likopen potvrđeno pozitivno utječe na zdravlje srca i prevenira niz bolesti. Likopen se preporučuje u slučajevima visokoga krvnog tlaka, čime se prevenira razvoj koronarnih srčanih bolesti, miokardijalne ishemije i ateroskleroze. Visoke razine likopena u krvotoku su povezane s nižom razinom smrtnosti kod osoba s dijagnosticiranim metaboličkim sindromom, kombinacijom poremećaja koji vode do niza srčanih bolesti, stoji u studiji objavljenoj u Nutrition Research.
Čuva zdravlje kostiju
Nisu samo vitamin K i kalcij zaslužni za zdravlje kostiju. Likopen i ovdje ima važnu ulogu. Smanjuje oksidativni stres u kostima koji izaziva oslabjelu koštanu strukturu. Također, usporava apoptozu (staničnu smrt) koja uzrokuje slabljenje kostiju te potiče obnovu stanične izgradnje kostiju, što kosti održava zdravijima i jačima, zaključak je studije objavljene u časopisu Bone.
Dokazano je primjerice da je redovito konzumiranje proizvoda od rajčice kod Talijana obrnuto proporcionalno s učestalošću raka probavnih organa.
Tijekom šestogodišnje studije obavljene na Sveučilištu u Harvardu, proučavana je prehrana više od 47.000 ljudi. Od 46 analiziranih vrsta voća i povrća samo su proizvodi od rajčica, zbog bogatog sadržaja likopena, pokazali vezu sa smanjenim rizikom nastanka raka prostate.
Povećanim konzumiranjem obroka u kojima je sadržana rajčica, razina likopena u krvi raste, a istodobno pada rizik nastanka raka prostate. Studija je također pokazala da visoka temperatura koja se koristi prilikom prerade rajčica još povećava biodostupnost likopena.
Inovativni proizvodi s likopenom
U svjetlu sve većeg interesa za tvari koje će osigurati lijepu i mladoliku kožu te anti-aging učinak razvijen je laktolikopen za kožu. Laktolikopen jest karotenoid uronjen u matriks proteina sirutke (dobivenih iz mlijeka).
Nedavno istraživanje stručnjaka sa Istraživačkog Instituta za kožu i kosu, provedeno na ispitanicima prosječne dobi 26 godina donosi nam zanimljive rezultate – laktolikopen značajno podiže obrambene mehanizme kože. Dodatkom 25 mg laktolikopena tijekom 12 tjedana uočena je pojačana akumulacija ne samo likopena u koži, već i beta-karotena koji je poznat po svojim UVA i UVB zaštitnim učincima.
Možemo li pretjerati s likopenom?
Iako vrlo rijetko, u slučaju prekomjernog unosa ovoga pigmenta može se javiti likopenemija. Talijanski znanstvenici opisali su slučaj likopenemije kod žene dobi 68 godina u časopisu Annals of Nutrition & Metabolism.
Gospođa se požalila na neobičnu tj. crveno-narančastu boju dlanova i tabana što može ukazivati na izvjestan metabolički poremećaj. Međutim, u njenom se slučaju radilo o nakupljanju crvenog pigmenta likopena u potkožnom tkivu. Detaljnije ispitivanje je otkrilo da gospođa tijekom posljednjih godinu dana vrlo često pojede 1 kg dnevno voća kaki koje je bogato likopenom. Kako bi joj se povratila normalna boja kože na dlanu i tabanima, savjetovana joj je promjena prehrambenih navika.
Ovakvi slučajevi se mogu javiti zbog npr. neumjerenog konzumiranja mrkve koja je bogata narančastim pigmentima karotenoidima i tada je posljedica također bezazleno stanje koje se naziva karotenemija. Karotenemija je rijetkost, a likopenemija se javlja još rjeđe.
Osim u rajčicama likopen nalazimo u:
- Lubenici
- Grejpfrutu
- Guavi
- Papaji
- Šparogama
- Crvenom kupusu
- Mangu
- Mrkvi
Jedan od najboljih načina za unos likopena je umak od rajčice koji se svakako stavlja i kvalitetno maslinovo ulje.
Uživajte u domaćoj šalši i iskoristite sve dobrobiti ovog snažnog antioksidansa.
IZVOR: https://vitamini.hr/, https://www.fitness.com.hr/
SLIKE: pixabay.com