Hipotireozaodnosno usporena aktivnost štitnjače jest uistinu značajan i ozbiljan zdravstveni čimbenik koji nerijetko rezultira debljanjem, što dovodi do otežalog mršavljenja i regulacije normalne tjelesne mase. Postoje tri glavna čimbenika u hipotireozi koji dovode do začaranog kruga pri nastojanju da se izgube prekomjerni kilogrami:
- opstipacija (probavni zatvor) popraćen čestim osjećajem napuhnutosti
- napadaji prejedanja povezani s osjećajem umora i klonulosti, nedostatka energije, što je posljedica hormonski uvjetovanog snižavanja bazalnog metabolizma
- napadaji prejedanja s namirnicama bogatima jednostavnim ugljikohidratima (kao brzim i visokokaloričnim izvorima energije). Nakon unosa takvih namirnica dolazi do takozvane postprandijalne depresije koja pak doprinosi ukupnoj metaboličkoj depresiji, a koja je u biti posredovana hipotireozom
Biraj koje ćeš ugljikohidrate jesti i povećaj unos sjemenki
Očekujete li formulu ili jednostavnu dijetu koja bi mogla riješiti problem preko noći, moram Vas razočarati, obzirom da ”čarobne formule” – nema. No, ipak, slučaj nije posve beznadan. Krenite sa smanjivanjem ugljikohidrata u svojoj prehrani koji dolaze iz kruha, tjestenine, riže, keksa, zaslađenih sokova. Ugljikohidrate u svojoj prehrani konzumirajte iz neškrobastog povrća, voća, grahorica i žitarica kao što je zob, heljda, quinoa, eventualno ječam i raž. Bijeli kruh i brašno te kukuruzne pahuljice, tjesteninu od bijelog brašna pokušajte u potpunosti zamijeniti onom integralnom.
Prevelik unos ugljikohidrata znatno opterećuje inzulinsku aktivnost koja je i u hipotireozi smanjena.
Nedostatak hormona štitnjače T3 i T4 usporava rad srca, metabolizam, peristaltiku crijeva, pojačava umor, sklonost spavanju i osjetljivost na hladnoću. Sporije se probavlja hrana i dolazi do pojačanog skladištenja u masno tkivo, što za posljedicu ima dobitak na tjelesnoj masi.
Ključna potpora medicinskoj terapiji je način prehrane i tjelesna aktivnost. ). Umjerena tjelovježba upotpuniti će režim prehrane i pridonijeti poboljšanju općeg stanja, (nordijsko hodanje, brzo neprekidno hodanje u trajanju od jednog sata, bicikliranje u trajanju od jednog sata) odličan je saveznik koji će podići razinu serotonina i endorfina u tvom organizmu, potaknuti zadovoljstvo samom sobom, potaknuti procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva te smanjenje periferne rezistencije na inzulin u masnom tkivu.
Princip prehrane koji se savjetuje za ovakav problem jest zlatni standard u prehrani, odnosno mediteranska prehrana.
Osnovu prehrane čine cjelovite, bezglutenske žitarice, bogate vlaknima i vitaminima B skupine. Među takvim žitaricama ističu se heljda, quinoa, amarant, riža i kukuruz. Potrebno je samo voditi računa da vlakna unose dva do tri sata nakon uzimanja lijeka. Odmah nakon žitarica, u prehrani treba biti zastupljeno povrće i voće, svježe i kuhano.Svježe voće i povrće pružit će organizmu potrebite vitamine, minerale, osobito vitamin C, E, B2, B3 i B6, cink, selen i bakar, te antioksidanse, koji su od iznimnog značaja za ovaj poremećaj.
Oprezan treba bit s goitrogenima, odnosno supstancama prisutnima u pojedinom povrću, voću, žitaricama i orašastim plodovima, a koji otežavaju štitnjači stvaranje hormona. Najveći izvor goitrogena jest hrana bogata glutenom, pšenica, raž, ječam, zob, pir, bulgur, kus kus, soja, kikiriki, pinjole, batat, rotkvice, gorušica, špinat, pastrnjak, brokula, prokulica, cvjetača, kupusnjače, breskve, jagode, kruške te proso u malim količinama.
Iako navedene namirnice ometaju normalan rad štitnjače, nipošto ih se ne savjetuje u potpunosti izbaciti iz prehrane. Kuhanjem na pari ili pripremom povrća na lešo, većina goitrogena se uništava, stoga navedena hrana u umjerenim količinama ne predstavlja opasnost.
Mahunarke su ključna skupina namirnica za problem hipotireoze jer sadrže obilje vlakana, ali i aminokiselinu tirozin, koju štitnjača koristi za stvaranje hormona T3 i T4.
U prerhani bi trebali biti zastupljeni i orašasti plodovi i sjemenke, kao izvor cinka, selena i bakra.
Ne zaboravite na mliječne proizvode, naročito fermentiane s dodatkom probiotskih kultura koje će, zajedno sa svakodnevnim unosom vlakana, pomoći u održavanju zdravlja crijevne mikroflore i lakšoj probavi.
Riba i morski plovdovi, kao i alge, važan su izvor joda, prijeko potrebnog minerala za normalan rad štitnjače, i selena. Plava riba pruža i izvor protuupalnih omega 3 masnih kiselina, koje će doprinositi adekvatnom omjeru masnih kiselina u organizmu.
Crveno meso konzumirajte 2 -3 puta tjedno, imajući na umu da se preporuča krto, mršavo meso sa što manje masnoće. Meso je dobar izvor aminokiseline tirozin, potrebne za sintezu hormona T3 i T4.
Jaja možete konzumirati do 4 puta tjedno.
Prilikom odabira masnoća u prehrani, zadržite se na hladno prešanim uljima, ekstra kvalitete, primjerice ekstra djevičansko maslinovo ulje i bučino ulje.
Adekvatna hidracija temelj je pravilne prehrane, stoga ne zaboravite dnevno unositi 6 do 8 čača tekućine, najbolje vode, zatim svježe cijeđenog soka ili čaja. Umjesto kave s mlijekom koristiti (bijeli, žuti) nezaslađeni čaj više puta dnevno te biljne čajeve poput čaja od komorača ili koprive koji će doprinijeti uklanjanju viška tekućine.
SLIKA: https://pixabay.com